506 Sayılı Kanunda isteğe bağlı prim oranı %25 olarak belirlenmiş olup, sağlık primi içermemektedir.
Hizmet birleştirmeleri, diğer sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışılan sürelerin, emeklilik aşamasında aylığı bağlayacak kurum nezdinde toplanması amacını taşımaktadır. Bu sebeple; çalışan üyelerimizin hizmet birleştirme talepleri emeklilik aşamasında dikkate alınmak üzere dosyalarında muhafaza edilmektedir.
• Hizmet Birleştirme Dilekçesi
• SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (Barkodlu oluşturularak alınması gerekmektedir.)
• TC Emekli Sandığı Yedek Subaylık Terhis Belgesi Fotokopisi
• Diğer Banka Sandıkları Hizmet Belgesi Fotokopisi (Üye Kartı veya Üye sicil numarası)
Talep sonrası ilgili kurum ile yazışmalar Sandığımızca yapılacak, gelen hizmetler gerekli kontroller yapıldıktan sonra sisteme girilecektir. Üyelerimiz hizmetlerini sandığımız web sitesinden takip edebilir.
NOT: Sadece kısa vadeli iş kolları (sağlık, iş kazası, hastalık vs.) için prim yatırılan stajyerlik süreleri hizmet olarak sayılmamaktadır.
Sandığımıza tabi hizmetleri bulunan üyelerimiz, söz konusu hizmetlerini, SGK’ya (SSK, T.C. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur) ve diğer geçici 20. Madde sandıklarına tabi hizmetleri ile birleştirmek istediklerinde, yazılı başvuru yaparak hizmetlerinin aktarılmasını talep edebilirler.
Sosyal güvenlik kuruluşlarına tâbi olarak çalışmaya başlayanların;
Çalışmaya başladıkları günden isteğe bağlı sigortalılığını sona erdirme talebinde bulunanların, buna ait dilekçelerinin Kurumca alındığı tarihten önceki primi ödenmiş son ayın bitiminden, Tahsis talebinde bulunanların, aylığa hak kazanmış veya toptan ödeme yapılmış olmak koşulu ile tahsis talep tarihinden, Ölen sigortalının ölüm tarihinden itibaren sona erer.
Kıdem tazminatının hesaplanması ve ödemesi Sandığımızca yapılmamaktadır. Hesaplaması Teşekkülünüzün İnsan Kaynakları, Muhasebe ve Mali İşler Müdürlüğü’nce yapılacaktır.
Hizmetten emeklilik:
• Hizmet başlangıç tarihine göre sigortalılık süresi,
• Prim ödeme gün sayısı ve doldurması gereken yaş sınırının tamamlanması durumunda,
Engellilik nedeniyle erken emeklilik:
En az %40 oranında engelli olduğunun belgelenmesi, engellilik oranına göre (%40 veya daha fazla ise) gereken prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi koşullarının sağlanması durumunda,
Yaştan emeklilik:
• Kadın ise 60 yaşını, erkek ise 65 yaşını doldurmuş olması ve diğer koşulların sağlanması durumunda,
• Yaştan erken emeklilik: Erken yaşlandığını belgelemek kaydıyla,
Malulen emeklilik:
Tam teşekküllü bir Sağlık Kuruluşundan alınan en az %60 engellilik oranını gösteren belge ve 10 yıl hizmeti olması durumu genel esas olmakla birlikte;
• İlgili sağlık raporu, Sosyal Güvenlik Merkezi’ne gönderilerek çalışma gücünün kaybedip kaybetmediğine dair onay alınması durumunda,
Çalışırken vefat etmek:
• En az 1800 gün malullük, yaşlılık ölüm sigortaları primi veya 5 yıldan beri sigortalı bulunup toplam 900 gün sigortalı primi bildirilmiş olması durumunda hak sahiplerine, Aylık bağlanır.
Sandığımızca borçlandırılabilmektedir. Borçlanma Talep Dilekçesi'ne Online İşlemler-Çalışan İşlemleri menüsünden ulaşabilirsiniz.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre yapılacak borçlanmalar Kanunun 41, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin ise 70'nci maddesinde düzenlenmiştir. 5510 sayılı Kanunun 41'nci maddesine göre borçlanılacak sürelere ait prim tutarı; Sandığımız üye veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulundukları tarihte Kanunun 82'nci maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, belirlenecek günlük kazancın % 32'si oranında hesaplanır.
5510 sayılı Kanunun 41. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca;
•Sigortalı kadın üye,
•Üç defaya mahsus olmak üzere,
•Her doğum için doğum tarihinden itibaren geçen en fazla iki yıllık sürelerin tamamını veya bir kısmını,
•Bu sürelerde uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı sayılmaması ve çocuklarının yaşaması şartıyla borçlanabilecektir.
Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalının borçlanma işleminin yapılabilmesi için doğumdan önce adına kısa ve/veya uzun vadeli sigorta kollarına ilişkin Vakfımıza ya da diğer sosyal güvenlik kurumlarına prim yatırılmış olması gerekir. Doğum öncesi adına prim bildirilmeyen üyelerimiz için doğum borçlanması yapılamayacaktır. Sigortalılığı ilk defa kısa vade sigorta kollarına tabi prim bildirilerek başlayan (Staj gibi) kadın sigortalıların bu tarihten sonra doğum borçlanması yapması halinde sigortalılık başlangıç tarihi uzun vade primi bildirilen tarihten borçlanılan süre kadar geriye doğru gidilerek tespit edilecektir. Birden fazla çocuğu için borçlanma talebinde bulunan üyelerimizin tercih ettikleri doğumları ya da yine tercihleri doğrultusunda en fazla borçlanılacak süreye imkân veren doğumları borçlandırılacaktır.