Emeklilik Talebi Sonrası Süreçler
Vakıf Senedimizin 40'ncı maddesi uyarınca "Yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için üyenin çalıştığı işten ayrıldıktan sonra yazılı istekte bulunmaları şarttır. Yaşlılık aylığı, üyenin yazılı istek tarihinden sonraki takip eden aybaşından itibaren bağlanır." denilmektedir. Kişinin son ay bordrosunun çalıştığı teşekkül tarafından ilgili ayı takip eden ayın 23'üne kadar girme/güncelleme hakkı bulunduğu için emekli aylığın bağlanması süreci doğal olarak uzamaktadır. Kişinin takip eden ay başından itibaren aylığın bağlanacağı hakkı baki kalmak üzere, ilk aylığın takip eden aybaşında ödenmesi beklenilmemelidir.
Ay içerisinde emeklilik talebiyle işten çıkan personelin sağlık harcamaları ay sonunda kadar bağlı bulunduğu teşekkül; aybaşından itibaren Sandık tarafından karşılanmaktadır. Aybaşından itibaren emeklilik dosyaları sağlık kartlarının basımı için Sağlık Şubesi'ne verilmektedir. 18 yaş üstü bakmakla yükümlü aile bireyleri için istenen evrakların (Barkodlu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü, SPAS Müstehaklık Belgesi ve erkek çocuklar için güncel tarihli Öğrenci Belgesi) eksiksiz gönderilmesi önem arz etmektedir. Basılan sağlık kartları 15 gün içerisinde kişinin bildirdiği adrese kargo ile gönderilmektedir. Sağlık kartları kişiye ulaşana kadar anlaşmalı hastanelerimizden TC Kimlik Kartı ile faydalanılabilmektedir.
İş Bankası ile promosyon anlaşması 01.06.2023 tarihinde 3 yıllık süre ile yapılmış olup promosyon tarifesi 2024/Nisan ayından geçerli olmak üzere emeklinin mevcut maaşına göre aşağıdaki baremler ile güncellenmiştir.
Emeklimize ilk toplu maaş listesinde yer aldığı aydan itibaren maaş miktarı ve kalan ay sayısı nispetinde herhangi bir başvuru yada girişim yapmasına gerek kalmaksızın aynı ay içerisinde İş Bankası tarafından promosyon ödemesi yapılmaktadır.
EMEKLİLİK SONRASI ÇALIŞMA (SGDP)
01/10/2008 tarihi itibariyle yürürlükte olan 5510 sayılı Kanunun 4'ncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında aktif çalışması bulunan emekli üyelerimizin maaşlarından, Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesilmiş ve 2015/07 dönemi itibariyle kesinti oranı %10 olarak uygulanmıştır.
29/01/2016 tarihili 6663 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 31'nci maddesinde yapılan değişiklikle 01/03/2016 tarihi itibariyle Sosyal Güvenlik Destekleme Prim kesintileri durdurulumuştur.
2008 yılı Ekim ayı başından önce sigortalı olan kişilerin Kanunun yürürlük tarihinden önce veya sonra aylık bağlanıp bağlanmadığına bakılmaksızın,Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra hizmet akdi ile çalışanların prime esas kazançları üzerinden kesilen %32 (%7,5 üye, %24,5 teşekkül) oranındaki sosyal güvenlik destek primini ödemekle işverenler yükümlüdür.