Emeklilik Koşulları
A) EMEKLİLİK KOŞULLARI
506 ve 5510 Sayılı kanun gereği Sandığımız üyelerinin emekli olabilmesi için;
-Yaş
-Prim ödeme gün sayısı
-Sigortalık süresi koşullarını yerine getirmesi gerekmektedir.
08/09/1999(Dahil)’dan Önce İşe Girenler
Kadın Üye İçin Tıklayınız
Erkek Üye İçin Tıklayınız
09/09/1999 - 30/04/2008 Arası İşe Girenler
Kadın ve Erkek Üye Koşulları İçin Tıklayınız
01/05/2008’den Sonra İşe Girenler
Kadın ve Erkek Üye Koşulları İçin Tıklayınız
B) AYLIK BAĞLAMA SİSTEMİ
Karma sisteme göre aylıklar;
1) 2008/Ekim (Hariç) Öncesi Kısmi Aylığın (A) Hesabı
a) 2000 Yılı Öncesi Kısmi Aylığın (A1) Hesabı
b) 2000-2008/Eylül (Dahil) Arası Kısmi Aylığın (A2) Hesabı
2) 2008/Ekim (Dahil) Sonrası Kısmi Aylığın (B) Hesabı
3) Kısmı Aylıkların Birleştirilmesi olmak üzere üç aşamalı olarak belirlenir.
Üyenin Aylığı; (C), (A) ve (B) kısmı aylıklar toplamından oluşur. C aylığının başlangıç tarihi yılın ilk altı aylık döneminde ise Ocak ödeme döneminde uygulanan artış oranı kadar, yılın ikinci altı aylık döneminde ise Ocak ve Temmuz ödeme dönemlerinde uygulanan artış oranları kadar arttırılır. Tama iblağ edilmek suretiyle aylık başlangıç tarihindeki aylığı bulunmuş olur.
C) MALULEN EMEKLİLİK
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre; çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60'ını,kaybettiği Sağlık Raporu ile tespit edilen sigortalılar malul sayılır. Sigortalıların sağlık hizmeti sunucularından alacakları maluliyete ilişkin raporlar, Kanuna göre malul sayılmaları için yeterli değildir. Sigortalının malul sayılabilmesi için, çalışma gücünün veya meslekte kazanma gücünün en az % 60’ını kaybettiğinin Sandığımızca SGK'ya gönderilen Sağlık Kurulunca da tespit edilmesi gerekir.
Malulen Emeklilik Koşulları;
SGK Sağlık Kurulunca malul sayılan sigortalıların malullük aylığından yararlanabilmeleri için;
En az on yıldır üye olması ve toplam olarak 1800 gün uzun vadeli sigorta kolları primi ödemesi, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul ise sigortalılık süresine bakmadan 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,
Maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılması, faaliyetine son vermesi ve görevinden ayrılması,
Sandığımıza yazılı dilekçe ile başvurması gerekmektedir.
Malullen Emeklilik Başvuruları;
Sandık üyesinin yazılı olarak başvurusu ardından yetkili sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarına sevkini yaptıracaktır. Bu sağlık kurullarınca düzenlenen raporun Sandığımız tarafından incelenmesi sonucu SGK Sağlık Kuruluna onaya gönderilecektir.SGK maluliyet şartlarını taşıyıp taşımadığına karar vermesini takiben emeklilik işlemleri başlatılacaktır.
Malullük Aylığı Hangi Hallerde Kesilir;
Malullük aylığı,
Sigortalıların 5510 Sayılı Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlamaları,
Kontrol muayenesi sonucu malullük durumunun ortadan kalkması,hallerinde kesilir.
Kontrol muayenesi; üyenin veya bunların hak sahiplerinin malullük ve iş göremezlik raporlarında belirtilen rahatsızlıklarının mevcut olup olmadığının tespiti amacıyla Sandığımızca muayene ve tetkik yaptırılmasıdır.
D) YAŞLILIK AYLIĞI ÖZEL KOŞULLAR
a) Çalışma Gücündeki Kayıp Oranı % 60’dan Az Olanlar
Sağlık Kurulu Raporuna istinaden çalışma gücündeki kayıp oranının;
% 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılanlara en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 prim ödeme gün sayısı,
% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılanlara, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 prim ödeme gün sayısı, koşuluyla herhangi bir yaş şartı aranmaksızın yaşlılık aylığı bağlanabilmektedir.
Hizmet akdine tabi olarak çalışan sigortalılar için ilk defa 2008/Ekim ayı başında sigortalı olanlar için sigortalılık başlangıç tarihine göre prim ödeme gün sayılarında kademelendirme öngörülmüştür.
b) Sakatlığı Nedeniyle Vergi İndiriminden Yararlanan Sigortalılar
Hizmet akdi ile çalışan sigortalılardan Ekim/2008 tarihinden önce ilk defa sigortalı olan ve sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlandığını,
Kanunun yürürlük tarihinden önce veya sonra tespit ettirenlerden;
- 6/8/2003 tarihinden önce sigortalı olanlardan;
Bu tarihte en az 12 yıl ve daha fazla sigortalılık süresi olanlar 15 yıl sigortalılık süresi 3600 prim ödeme gün sayısı, bu tarihte 12 yıldan daha az sigortalılık süresi bulunanlar ise kademeli geçiş sürecindeki şartları yerine getirmeleri halinde yaşlılık aylığına hak kazanabilmektedir.
- 6/8/2003 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanlardan sakatlık derecesi;
Birinci derecede sakatlığı (% 80 - %100 arasında) olanlar en az 15 yıl sigortalılık süresi ve en az 3600 prim ödeme gün sayısı,
İkinci derecede sakatlığı (% 60 - %79 arasında) olanlar en az 18 yıl sigortalılık süresi ve en az 4000 prim ödeme gün sayısı,
Üçüncü derecede sakatlığı (% 40 - %59 arasında) olanlar en az 20 yıl sigortalılık süresi ve en az 4400 prim ödeme gün sayısı şartlarıyla yaşlılık aylığı bağlanabilmektedir.
E) YAŞLILIK TOPTAN ÖDEMESİ
Yaşlılık Toptan Ödemesi;
a) Çalıştığı işten ayrılan
b) Kanunda belirtilen yaş şartını (kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş) doldurduğu halde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan, üyelere yapılır. Bunun için, çalışan üyeler çalıştığı işten ayrıldıktan sonra talepte bulunabilir. Toptan ödemeye konu olan malullük, yaşlılık ve ölüm primleri her yıla ait tutarı, primin ait olduğu yıldan itibaren yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için, her yılın gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek verilir.
F) YAŞILIK TOPTAN ÖDEMESİNİN İHYASI
5510 sayılı Kanuna göre toptan ödeme yapılarak hizmetleri tasfiye edilmiş bulunanlardan, yeniden bu Kanuna tâbi olarak malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olanlar, yazılı olarak müracaat etmeleri halinde, aldıkları toptan ödemenin ödeme tarihi ile yazılı istek tarihi arasında geçen yıllar için her yılın gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek bulunan tutarı, tebliğ tarihini takip eden ayın sonuna kadar ödemeleri halinde, bu hizmetler ihya edilir.